ärva aktier

Det här med att ärva aktier är inte så lätt som det kanske låter. Det finns en mängd olika lagar och regler som du bör ta del av redan innan du ärver dem. Om det skulle vara så att du innan arvet inte visste att du skulle ärva aktier så löser det sig såklart ändå, men det är alltid bättre att vara förberedd. Vid arv av aktier finns det flera val du kan göra, och som andra tillgångar delas dödsboet bland flera arvingar om det finns sådana. Här kommer några tips och råd:

1. Bestäm gemensamt (om du ärver tillsammans med någon annan) om ni vill behålla aktierna eller sälja på en gång. Om ni behåller kan ni sälja vid ett senare tillfälle då kursen är bättre, men ni kan då såklart även göra en förlust. Du kan även behålla din andel av aktierna medan de andra arvingarna säljer sina, och vice versa.

2. Om ni väljer att sälja av aktierna direkt kommer dödsboet att debiteras kapitalvinstskatt direkt, medan om ni väljer att sälja aktierna vid ett senare tillfälle är det ni själva som står för denna skatt.

3. Om det går, bevaka aktierna och se hur trenderna har sett ut de senaste åren. Försök göra uträkningar och känna av marknaden innan ni tar ett beslut. Det finns mycket pengar att tjäna på aktiemarknaden, om aktierna är rätt det vill säga.

4. Ta hjälp. Om det är svårt att ta ett beslut huruvida ni ska sälja eller inte, prata med en bankman som kan aktier och förstår marknaden. På de stora bankerna kan de, oftast kostnadsfritt, hjälpa till med att placera pengar och hjälpa dig göra val gällande din ekonomi. Arv och särskilt aktier räknas självklart in i denna kategori. Hoppas att detta är till din hjälp när du ska ärva aktier. Kom ihåg att ta det lugnt, ta inga förhastade beslut och ta gärna hjälp av någon utomstående.

(Visited 1 237 times, 2 visits today)